Opplevelser

Pilegrim i Levanger

St. Olavsleden er den nordligste pilegrimsleden i verden, og strekker seg fra den baltiske sjø til Atlanterhavet, gjennom Sverige til Norge. På Levanger og i området rundt oss har du gode muligheter til å være pilegrim for en dag eller for lengre perioder. 

 

Langs pilegrimsleden i Levanger

Hvem som helst kan være pilegrim. Det viktigste å huske på er å ikke ha det for travelt og å ta seg tid til seg selv. Pilegrimsvandring gir både ro i sjela og bedre kondis. Noen foretrekker å gå alene for å få litt skikkelig alenetid, mens andre heller vil gå med nære venner eller familie. Ønsker man kulturelt innhold og en mer sosial opplevelse kan vi anbefale de guidede gruppevandringene.

St. Olavsleden går helt fra Selånger ved Sundsvall, via Östersund og Sul før den kommer til Stiklestad. Dette er den samme vegen Olav Haraldsson reise da han kom til Stiklestad i 1030 for å forsøke å vinne tilbake kongemakta. Etter Stiklestad går leden videre inn til Trondheim i to forskjellige løp, en indre og en ytre led. Det er i Levanger, nærmere bestemt ved Munkeby klosterruin at St. Olavsleden deler seg i to. Pilegrimsleden i Levanger byr på en vakker vandring gjennom et helt nydelig kulturlandskap. Det er tradisjonsrike herberger for hver dagsetappe og mulig å få seg både en seng, en dusj og en matbit på vegen. En pilegrimsvandring i Levanger byr på vandring i flott og stort sett lettgått trøndersk kulturlandskap, masse god lokal mat og hyggelig vertskap.

 

Turforslag

Fra Munkeby til Markabygda er det drøye to mil. Leden er merket begge veger, så det spiler ingen rolle hvilken veg du går. Fra Vinkjærran helt øverst i lia over Troset ser du helt fra Forsenalpene til Sverige på en god dag. I området er det eldgamle hulveger fra tidligere tiders ferdsel over fjellet. Ved Munkeby kloster får du kjøpt den berømte Munkebyosten, og klosterruinene er et flott sted å sitte for en rast.

En fin og litt kortere dagstur på 11 km går fra Munkeby klosterruin, via Levanger og Staupslia til Alstadhaug kirke. Da passer det bra med lunch i vakre omgivelser i Levanger arboret. Her er det mange benker og rasteplasser man kan slå seg ned på. Alstadhaug kirke ble bygget sist på 1100-tallet og ligger like ved den gigantiske Olvishaugen, en av landets største gravhauger. Om sommeren er kirka åpen på dagtid.

 

Pilegrimsherbergene i Levanger

Det er mange pilegrimsherberger i Levanger, og flere av dem tilbyd også en matbit til dagsvandrere.

Munkeby Herberge ligger like ved der leden deler seg. De tilbyr overnatting i flere prisklasser. De har også butikk og kafe med kjempegod hjemmelaget mat.

Videre langs indre led kommer man etter en dag til Markabygda. Helt øverst ligger gården Troset. Troset er en av de eldste bosetninger i bygda med et restaurert våningshus fra 1780. Her er det fortsatt i full drift, og på sommeren vil du møte både geiter og kyr på beite. Troset har overnatting for pilegrimer i grill-hytta og i mormorhuset. Du kan få akupunktur og de arrangerer jevnlig kurs i mindfulness og qigong.

Nede ved kirka ligger Markabydga kirkestue, hvor menigheten driver pilegrimsherberge. Vi anbefaler varmt et besøk i den vakre kirka. Kirkestua har nøkkel og kan gi en liten omvisning.

Thon Hotell Backlund i Levanger er også tilknyttet Pilegrimsleden og har egne overnattingspriser for pilegrimer som fremviser pilegrimspass.

På Ekne er det to overnattingssteder. Laberget leirsted ligger ved fjorden og tar imot pilegrimer hele sommeren. Her er det landlige og rolige omgivelser med strandlinje mot Trondheimsfjorden, 12 km fra Levanger sentrum. Her kan du vandre en rolig kveldstur langs sjøen eller nyte en nydelig solnedgang over fjorden.

Noen kilometer etter Laberget ligger Falstadsenteret. Falstad var fangeleir under andre verdenskrig og er i dag minnested, museum, arkiv, studiesenter og pilegrimsherberge. Fangehistorie fra andre verdenskrig, minnekultur, menneskerettigheter og demokrati er sentrale temaer. Falstadsenteret ligger i et særegent historisk landskap. Stedet og historien inviterer til alvor og refleksjon, og meningsfulle møter mellom mennesker.

 

Guidede vandringer

Mange pilegrimer foretrekker å vandre på egen hånd, men det er også mulig å melde seg på en tilrettelagt tur med guiding. På disse turene er alt det praktiske ivaretatt med mat, overnatting og bagasjetransport. Alt man har med seg på vandringen er en liten dagstursekk.

Troset samarbeider med Munkeby herberge om å arrangere to- og tredagers pilegrimsvandringer langs St. Olavsleden med klosterbesøk, lokal mat, qigong og mindfulness i det vakre trønderske landskapet.

Tre dagers vandring for kropp og sjel arrangeres 11.- 13 august og 18. – 20- september. Turene settes ellers opp for grupper på bestilling. Ta kontakt med Troset for å høre om tilgjengelighet hvis dere er en gruppe som ønsker andre datoer. Mer info finnes på www.troset.com

Hvis du skulle ha lyst til å gå skikkelig langt, anbefaler vi strekningen fra Stiklestad til Trondheim. det er ca. 20 km mellom herbergene, og man kan velge den indre leden over Markabygda, via Stjørdal og Mostadmarka, eller den ytre leden gjennom Levanger by, over Alstadhaug og Ekne til Frosta og Tautra. Båt fra Tautra går hver tirsdag kl 15 fra Tautra havn. Billetten koster 500,- og kjøpes på Klostergården. Grupper kan bestille båtskyss til andre dager.

Regionalt pilegrimssenter Stiklestad arrangerer to guidede ukesvandringer fra Stiklestad til Trondheim i sommer. Den første går langs på ytre led i august og har et fredstema. I starten av september går vi indre led med mindfulness og qigong.
Se stiklestad pilgrim center for mer info om de guidede turene.

 

Vil du vite mer om pilegrimsvandring anbefales et besøk på pilegrimsleden.no og stolavsleden.com. Der finner du kart med kontaktinformasjon til herbergene, kulturminner langs leden og artikler om pilegim og olavsarven.

 

God tur!

 

KONTAKTINFO ST.OLAVSLEDEN

Regionalt pilegrimssenter Stiklestad

Stiklestad Allé 350

7656 Verdal

 

Telefon: 932 17 729

Epost: heidi.brimi@stolavsleden.com

 

LENKER

www.stolavsleden.com

www.pilegrimsleden.no

 

Facebook: https://www.facebook.com/StOlavsleden

Instagram: https://www.instagram.com/stolavsleden/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC5ecAq4-am7lt39-D32mA0g

 

 

Presentasjon av overnattingssteder langs Pilegrimsleden

Munkeby Herberge

Få steder kjenner man historiens sus slik man gjør i Munkebygrenda og på Munkeby Herberge. Munkeby ligger noen kilometer fra Levanger sentrum og har overnatting, butikk og kafe. Gården ligger ved pilegrimsleden, mellom ruinene av Munkeby kloster og det nye Munkeby Mariakloster. Mennesker har satt sine preg på det fascinerende kulturlandskapet i titusener av år, og sporene etter både bronsealder og vikingtid finnes overalt. 

Midt i dette finner du Munkeby Herberge, som drives av Sissel Eldal og Håkon Fiskvik. Munkeby Herberge tilbyr overnatting i stabburet, og servering i vår gårdskafé. De har også en liten butikk på gården, og flere møte,- og selskapslokaler til utleie.  

 

Troset Gård 

Troset Gård møtes fjell og skog, himmel og jord, og du får en fantastisk utsikt over Movannet, Markabygda og veien videre mot Nidaros. Gården Troset er en av de eldste bosetninger i bygda, med et restaurert våningshus fra 1780. Gården Troset er fortsatt i full drift, og på sommeren vil du møte både geiter og kyr på beite. Gammel tradisjon og visdom møter moderne tanker og drift. 

 

Laberget Leirsted 

Laberget leirsted ligger i landlige og rolige omgivelser med strandlinje mot Trondheimsfjorden, 12 km fra Levanger sentrum. Hos oss kan du vandre en rolig kveldstur langs sjøen eller nyte en nydelig solnedgang over fjorden. 

 

 

 

 

 

Falstadsenteret 

Falstadsenteret er et naturlig stopp langs ytre led av pilegrimsruta St.Olavsleden mellom Stiklestad og Tautra. Her kan du overnatte, hvile ut i fredelige omgvielser, og fylle på med kunnskap om stedets historie før du vandrer videre. NB: Overnattingsrom og måltider må bestilles på forhånd. 

 

En pilegrimstur kan tilpasses til det dere ønsker, men her er et kortreist alternativ for sommeren 2020:  

Dag 1 

Oppmøte Munkeby herberge med innkvartering på rom 

Guidet minipilegrimsvandring fra Munkrøstad via gravhauger til Munkeby kloster og til oss 1,5 t . Middag på Låven (2 retter ) med mulighet for å delta på kompleterium i Munkeby Maria kloster. Aktivitet som kubb, pilkast osv. for dem som ønsker det. 

 

Dag 2  

Vandre langs elva etter pilegrimsleden til Levanger der det er mulighet for besøk : Trehusbyen, fotomuseet, brusve, galleri fenka osv. (guidet ) Finne en aktuell plass for lunsj , før man går til Laberget leirsted hvor man får middag, overnatter og tilbys aktiviteter .  

 

Dag 3 

Vandring til Falstad hvor det tilbys overnatting, omvisninger og museumsbesøk i et miljø som fører til refleksjon om viktige tema.  

 

Ta kontakt med Håkon på Munkeby, hakon.fiskvik@ntebb.no, for mere detaljer om dette eller andre pilegrimsalternativ i Levanger og omegn.